Ambtenarij ten top: van pgb naar wlz. Onuitvoerbare papierwinkel.

Vrijdag gaat de enveloppe op de post met onderstaande brief….

Beste medewerker zorgkantoor,

In deze enveloppe bevinden zich 65 papieren.
Daarvan 5 x een kopie Id kaart/ paspoort, 5 x een formulier opting in, 5 x een zorgplan en 5 x een zorgcontract.
Dit alles om ervoor te zorgen dat het Pgb van mijn meervoudig gehandicapte zoon, die al een Pgb heeft sinds 2000 ( ja, al 16 jaar) nu vergoed gaat worden uit de Wlz.

Om het makkelijk te maken heb ik dus 65 papieren 2 x gekopieerd (de originelen moet ik bewaren en de kopieën naar u sturen en alle medewerkers moeten ook een kopie hebben) en dat komt dan inclusief de 5 kopieën van de ID kaarten op 200 A4 (tjes)….

Op deze 65 A4 (tjes) heb ik in totaal 15x zijn naam in moeten vullen, 15 de complete adres gegevens, 15x zijn Bsn nummer en 10x zijn SVB klantnummer.
Zijn geboorte datum 15x, het telefoonnummer waarop hij te bereiken is 15x, het rekeningnummer van hem 20x, mijn handtekening ongeveer 18x, mijn Bsn nummer als vertegenwoordiger 21x, mijn geboortedatum 5x, uiteraard mijn de complete adres gegevens 15x, en wat ik verder nog vergeten ben.

Daarnaast 5x van iedere zorgverlener alle gegevens en uiteraard moet er op elk document een datum van ondertekening staan en oh ja ook nog op welke dagen en van hoe laat tot hoe laat iemand komt werken en wanneer de overeenkomst ingaat, of er wel of geen reiskosten, vakantiegeld etc. bij het loon inzitten, de loonheffingskorting en tot wanneer de overeenkomst geldig is en natuurlijk de ingangsdatum.

Dan is er een door jullie geëist zorgplan waarin ik exact (maar wel graag binnen de lijntjes) moet omschrijven waarom iemand komt en wat hij komt doen en bij optie 2 wat er gebeurt als mijn zoon deze hulp niet krijgt.

Dat laatste kan ik kort samenvatten nl. hij gaat dood!

Helaas mag dat niet en moet ik 5x opschrijven, tot in detail, welke zware beperkingen mijn zoon heeft, welke gebreken, handicaps, zijn afwijkingen en de diagnoses.
Gelukkig ben ik door de jaren heen een expert geworden.
Komt tie: holoprocensephaly (syntelencephalie), Chiarie II malformation, Scafocephaly ( bootschedel), compleet doof,
slecht ziend, chronische Brongitis, schisis, ernstige scoliose, vanwege een zeer slecht aangelegde hersenstam is er geen regulatie van: ademhaling, lichaamstemperatuur, bloedcirculatie en hartslag. Daarnaast heeft hij geen dag/nachtritme omdat ook dit deel van de hersens dat dit zou moeten regelen niet is aangelegd.

Wat dit met mijn gevoel als moeder doet en hoe confronterend dit is kan ik niet eens in woorden vatten… maar gelooft u mij dat het huilen me nader staat dan het lachen.

Al 16 jaar probeer ik mijn zoon te zien als kind en nu moet ik alles maar dan ook alles juist opschrijven en herhalen en opnieuw opschrijven.

Dan moet ik bij 1 omschrijven wat de zorgverlener komt doen en volgens Per Saldo rekening houden met “rode pen” woorden, dat zijn woorden die ik dus niet mag gebruiken om te beschrijven wat de begeleiders komen doen. Wandelen is immers geen begeleiding en wordt een activiteit buitenshuis ter bevordering van de sociale interactie of zoiets… gelukkig houdt Wouter niet van wandelen dus dat zal er bij ons niet instaan.

Toch is ook dit confronterend want ik ben zo bang dat ik een verkeerd woord gebruik, iets vergeet en dat het zorgplan dan wordt afgekeurd en alles overnieuw moet.

U zult op een aantal papieren de ouderwetse correctievloeistof tegenkomen gewoon omdat ik het tijdens het invullen van al die gegevens af en toe even verkeerd deed. (en nu maar hopen dat dit niet tegen mij gebruikt gaat worden).

Ik heb het gevoel dat ik een crimineel ben die exact moet verantwoorden wat ik doen en waarom ik vindt dat ik dit moet doen.
Ik begrijp het wel hoor want er wordt immers massaal fraude gepleegd met een PGB en de budgethouders hebben allemaal een dikke BWM en gaan allemaal op vakantie van gemeenschapsgeld…

Al met al heb ik een CIZ aanvraag moeten doen (koste 1 uur tijd, daarna een bewustkeuze gesprek (2 uur) daarna alle formulieren downloaden, vervolgens eindeloos bellen met de SVB en jullie zorgkantoor om te vragen hoe en wat, een cursus van Per Slado
(kosten €49) en 5 uur van mijn tijd, en het uiteindelijk invullen van alle documenten heeft me meer dan 6 uur gekost en het kopiëren van 130 formulieren en vervolgens posten reken ik maar niet.
Allemaal uren en tijd die ik NIET aan de zorg voor mijn zoon kon besteden.

Ik hoop dat u met dezelfde zorgvuldigheid met deze papieren omgaat als dat ik er tijd en energie in heb gestoken om aan jullie eisen te voldoen. Ik hoop dat ze niet kwijtraken of verkeerd over worden genomen in jullie systeem.

Binnenkort komen er wijzigingsformulieren aan ivm een zwangerschap van 1 van de begeleidsters en dan wordt er ook nog een meerzorgtraject opgestart waarvan ik heb begrepen dat dit veel papierwerk is en slechts voor 1 jaar en daarna weer opnieuw moet…

Ergens zijn we doorgeschoten… ik neem het u niet kwalijk maar de politiek, maar ik hoop wel op een beetje menselijk begrip mocht u toch een foutje ontdekken want ik heb echt alles wel 3x gecontroleerd.

Een mooie groet,
Claudia de moeder van Wouter (mijn kanjer)

Overgenomen van Facebook in overleg met Claudia Benmesahel-Kruidbos

 

Auteur: gotter_6nq4x537

Mijn naam is Gert, een proactief, resultaatgericht ondersteuner met ruime ervaring in het begeleiden en ondersteunen van mensen. Mijn stijl kenmerkt zich het best als een empathisch en integer ondersteuner: ik help anderen in hun kracht te staan en op die manier samen vragen en/of problemen op te lossen. Zeker niet onbelangrijk: ik beschik over goede sociale- en communicatieve eigenschappen en een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor.Mijn motto is “Leer van gisteren, denk aan morgen maar leef vandaag!”.Mensen informeren, ondersteunen en begeleiden zit in mijn systeem. Dit blijkt uit een aantal van mijn activiteiten.Tijdens signalerend huisbezoek ouderen 75+ heb ik te maken met mensen die onzeker zijn over hoe het moet als zij te maken krijgen met bijvoorbeeld langdurige zorg, zelfredzaamheid of de WMO. Deze ouderen informeer ik over diverse vormen van ondersteuning, aan het einde van deze gesprekken zijn ouderen gerustgesteld.Als ervaringsdeskundige werkdruk heb ik mensen met stress en burn-out klachten tijdig kunnen helpen.Indien je op zoek bent naar een ervaren cliëntbegeleider of individueel begeleider bijvoorbeeld in de thuiszorg met genoemde kwaliteiten, dan ben ik diegene die je zoekt. Mijn lange ervaring in diverse maatschappelijke rollen, in het bedrijfsleven en als zelfstandig coach / ervaringsdeskundige, geeft mij een meerwaarde.Met vriendelijke groet,Gert Otter➟ Competenties: Betrokkenheid - zeer goede sociale vaardigheden - zeer goede communicatieve vaardigheden - zakelijk inzicht - oordeelsvorming - onderhandelen - conflictbeheersing - besluitvaardig - resultaatgericht - organisatie vermogen - proactief - positief➟ Steekwoorden: Zorg - welzijn - ouderen - wmo - awbz - keukentafelgesprekken - chronische ziekte - gemeente - hulpmiddelen - zelfredzaamheid - participatie - sociale netwerken - ondersteuning - begeleidingInteresse? Neem dan contact met mij op. E-mail: info@dcoz.nl Telefoon: 06 – 50 653 654

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.