De Plichten van Participatie

Columnist Olivier Coops #17 – Oprichter/eigenaar van DINST.

“Iedereen heeft de plicht om een administratie bij te houden, te reageren op post van de overheid en niet te profiteren van hulp waar je geen recht op hebt. Dat is het ongeschreven contract dat ten grondslag ligt aan de huidige verzorgingsstaat.”

Deze quote, die staat in een uitstekend artikel van de Groene Amsterdammer, toont in mijn optiek goed de crux aan waarin een hoop burgers zich begeven. Aan de ene kant moet de burger meer en meer verantwoordelijkheid nemen, maar aan de andere kant lijkt er geen limiet te zijn op die verantwoordelijkheid. De vraag die correspondent Casper Thomas terecht stelt in zijn artikel: “Zijn de eisen die worden gesteld aan burgers wellicht te hoog?”

Ook bij Dinst komen we vaak mensen tegen die het maar zelf moeten oplossen. Mantelzorgers en ouderen die niet goed in een profiel passen, tussen wal en schip vallen en als gevolg met de handen in het haar zitten. Ik haal persoonlijk veel vreugde uit het feit dat we deze mensen kunnen steunen door in ieder geval goede en lieve dienstverleners die kant op te sturen.

Misschien is het niet gek dat juist in deze tijd van participatie en hoge mate van zelfstandigheid, een documentaire reeks zoals Schuldig zoveel kijkers trekt. In het programma worden verschillende mensen met uiteenlopende schulden uit de Vogelbuurt in Amsterdam met camera gevolgd. Gisteren in DWDD genomineerd voor de Nipkowschijf. Kijkers herkennen de mensen die in dit soort nieuwe reality programma’s (zonder acteren) het hoofd boven water houden. Zelfredzaamheid… Het is een product van deze tijd, misschien wel juist omdat veel mensen de situaties van deze mensen uit hun eigen omgeving herkennen.

Toch vind ik het ook moeilijk waar de verantwoordelijkheid van de overheid stopt en die van de burger begint. Wat vinden  jullie?

Olivier (39) is oprichter en eigenaar van Dinst, een platform voor diensten aan huis gericht op senioren. Zijn missie: Oudere mensen helpen langer en gelukkig zelfstandig te zijn. Mail Olivier op olivier@dinst.nl

Auteur: gotter_6nq4x537

Mijn naam is Gert, een proactief, resultaatgericht ondersteuner met ruime ervaring in het begeleiden en ondersteunen van mensen. Mijn stijl kenmerkt zich het best als een empathisch en integer ondersteuner: ik help anderen in hun kracht te staan en op die manier samen vragen en/of problemen op te lossen. Zeker niet onbelangrijk: ik beschik over goede sociale- en communicatieve eigenschappen en een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor.Mijn motto is “Leer van gisteren, denk aan morgen maar leef vandaag!”.Mensen informeren, ondersteunen en begeleiden zit in mijn systeem. Dit blijkt uit een aantal van mijn activiteiten.Tijdens signalerend huisbezoek ouderen 75+ heb ik te maken met mensen die onzeker zijn over hoe het moet als zij te maken krijgen met bijvoorbeeld langdurige zorg, zelfredzaamheid of de WMO. Deze ouderen informeer ik over diverse vormen van ondersteuning, aan het einde van deze gesprekken zijn ouderen gerustgesteld.Als ervaringsdeskundige werkdruk heb ik mensen met stress en burn-out klachten tijdig kunnen helpen.Indien je op zoek bent naar een ervaren cliëntbegeleider of individueel begeleider bijvoorbeeld in de thuiszorg met genoemde kwaliteiten, dan ben ik diegene die je zoekt. Mijn lange ervaring in diverse maatschappelijke rollen, in het bedrijfsleven en als zelfstandig coach / ervaringsdeskundige, geeft mij een meerwaarde.Met vriendelijke groet,Gert Otter➟ Competenties: Betrokkenheid - zeer goede sociale vaardigheden - zeer goede communicatieve vaardigheden - zakelijk inzicht - oordeelsvorming - onderhandelen - conflictbeheersing - besluitvaardig - resultaatgericht - organisatie vermogen - proactief - positief➟ Steekwoorden: Zorg - welzijn - ouderen - wmo - awbz - keukentafelgesprekken - chronische ziekte - gemeente - hulpmiddelen - zelfredzaamheid - participatie - sociale netwerken - ondersteuning - begeleidingInteresse? Neem dan contact met mij op. E-mail: info@dcoz.nl Telefoon: 06 – 50 653 654

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *