Zelf blijven koken stimuleert zelfredzaamheid bij ouderen

Veiliger koken voor ouderen
Veiliger koken voor ouderen

Nu langer veiliger blijven koken op het eigen vertrouwde fornuis met slimme fornuisknoppen. Een nieuwe Nederlands vinding voor het stimuleren van veiliger kookgedrag.

Langer zelfstandig thuis blijven wonen? Het vasthouden aan een vertrouwd kook- en eetpatroon helpt om langer zelfredzaam te blijven. Veiliger kookgedrag is daarbij noodzakelijk. Blijven koken op het vertrouwde fornuis, maar wel veiliger met behulp van nieuwe slimme stovebug fornuisknoppen.

Zelf de regie houden om comfortabel en met plezier thuis te wonen! Volgens de Senioren Society, adviseurs in zelfredzaamheid bij ouderen, betekent dit onder meer dat goede en actieve leefpatronen zo lang mogelijk moeten worden volgehouden. De dagelijkse routine van boodschappen doen, een gezonde maaltijd samenstellen en klaarmaken op een vertrouwde manier helpt bij het comfortabel en zelfstandig ouder worden. Dat betekent tijdig aanpassingen doen in huis om ook over een aantal jaar veilig te blijven koken.

Tijdig omschakelen naar een veiligere manier van koken
Het tijdig aanpassen van de keuken is cruciaal om ook in de toekomst makkelijk en veilig te blijven koken, aldus het advies van de Senioren Society. Investeren in een nieuw inductie kooktoestel is een mogelijkheid, veiliger en makkelijk schoon te houden, maar vergt wel gewenning. Als die omschakeling tijdig gebeurt is het een optie.

Keukenbrand voorkomen door het aanleren van veiliger kookgedrag
De mening van brandweer is helder als het gaat om brandpreventie in de keuken, ‘gevaarlijke situaties tijdens het koken worden met name voorkomen door gedragsverandering’.
Diverse publicaties van de IFV (kenniscentrum van de brandweer) laten zien dat brandmelders, blus- en vluchtmiddelen in geval van senioren vaak minder effectief zijn. Bij brand snel en adequaat ingrijpen of vluchten is voor ouderen lastig, met als gevolg dat er jaarlijks veel ongelukken gebeuren en helaas vele tientallen doden in de leeftijd boven de 65 te betreuren zijn.
Brandpreventie door het aanleren van veiliger kookgedrag is daarom beter; behoedzamer koken op het vertrouwde fornuis en deze niet vergeten uit te zetten.

Slimme fornuisknoppen helpen veiliger te koken
Op basis van deze bevindingen en advies heeft de Nederlandse startup Domotect een nieuw brandpreventie-hulpmiddel ontwikkeld, stovebug. Universele, slimme fornuisknoppen die een veiliger kookgedrag stimuleren en waarschuwen als een pit lang aanstaat. De stovebug knoppen vervangen de bestaande draaiknoppen van de meest gangbare gasfornuizen en elektrische kookplaten.
Deze fornuisknop traint ongemerkt een bewuster kookgedrag. De slimme knoppen zien of een kookpit is ingeschakeld en helpen daaraan herinneren tijdens het koken, met een lichtpatroon in de kleuren van een stoplicht en af en toe een vriendelijk piepje. Vanaf 25 minuten hoort men een duidelijke waarschuwingssignaal dat helpt voorkomen dat een ingeschakelde pit vergeten wordt. (Video 80 sec https://youtu.be/30WB_FMIFfY)

Veiliger blijven koken op eigen fornuis, tijdig mee beginnen voor langer kookplezier!
“Het grote voordeel van het plaatsen van een paar veilige fornuisknoppen is dat brandpreventie in de keuken laagdrempelig is en zonder hoge kosten. Langer zelfredzaam blijven; dus gewoon blijven koken op het bekende fornuis en daarmee het actieve dagelijkse kookpatroon nog jaren voortzetten!” aldus Dingco Geijtenbeek (53) bedenker van de veilige Stovebug fornuisknop.
Betsy de Keizer (77) directeur van de Senioren Society voegt daaraan toe: “Zelf regie houden over uw eigen leven betekent ook zorgen dat u zo lang mogelijk zelf blijft koken. Na zo ongeveer uw 80e wordt het steeds lastiger nieuwe dingen te leren als bijvoorbeeld koken op inductie. Gebruik en leer dus tijdig zaken die u straks nodig hebt.
Het is geweldig dat er nu een eenvoudige en betaalbare oplossing is om veilig te blijven koken op het eigen fornuis. Ook bij de stovebug fornuisknoppen geldt: vroeg mee beginnen, als u vitaal bent, dan bent u er later aan gewend. En, aangebrande rijst of erger komt dan niet meer voor.”

Meer informatie op de website www.domotect.com en www.stovebug.com

Auteur: gotter_6nq4x537

Mijn naam is Gert, een proactief, resultaatgericht ondersteuner met ruime ervaring in het begeleiden en ondersteunen van mensen. Mijn stijl kenmerkt zich het best als een empathisch en integer ondersteuner: ik help anderen in hun kracht te staan en op die manier samen vragen en/of problemen op te lossen. Zeker niet onbelangrijk: ik beschik over goede sociale- en communicatieve eigenschappen en een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor. Mijn motto is “Leer van gisteren, denk aan morgen maar leef vandaag!”. Mensen informeren, ondersteunen en begeleiden zit in mijn systeem. Dit blijkt uit een aantal van mijn activiteiten. Tijdens signalerend huisbezoek ouderen 75+ heb ik te maken met mensen die onzeker zijn over hoe het moet als zij te maken krijgen met bijvoorbeeld langdurige zorg, zelfredzaamheid of de WMO. Deze ouderen informeer ik over diverse vormen van ondersteuning, aan het einde van deze gesprekken zijn ouderen gerustgesteld. Als ervaringsdeskundige werkdruk heb ik mensen met stress en burn-out klachten tijdig kunnen helpen. Indien je op zoek bent naar een ervaren cliëntbegeleider of individueel begeleider bijvoorbeeld in de thuiszorg met genoemde kwaliteiten, dan ben ik diegene die je zoekt. Mijn lange ervaring in diverse maatschappelijke rollen, in het bedrijfsleven en als zelfstandig coach / ervaringsdeskundige, geeft mij een meerwaarde. Met vriendelijke groet, Gert Otter ➟ Competenties: Betrokkenheid - zeer goede sociale vaardigheden - zeer goede communicatieve vaardigheden - zakelijk inzicht - oordeelsvorming - onderhandelen - conflictbeheersing - besluitvaardig - resultaatgericht - organisatie vermogen - proactief - positief ➟ Steekwoorden: Zorg - welzijn - ouderen - wmo - awbz - keukentafelgesprekken - chronische ziekte - gemeente - hulpmiddelen - zelfredzaamheid - participatie - sociale netwerken - ondersteuning - begeleiding Interesse? Neem dan contact met mij op. E-mail: info@dcoz.nl Telefoon: 06 – 50 653 654

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *